Kde najdu olej ke třídění?
Otázka „Co třídit?“ se zdá být jednoduchá. Je to ale skutečně tak? Jako první většinu napadne smažení, fritování. A to my doma neděláme, takže nás se třídění oleje netýká… OMYL! Většina produkce odpadního oleje v domácnosti nepochází z fritování, které sice máme všichni rádi, ale skutečně není tak časté.
Přinášíme vám přehled dalších potravin či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk vhodný ke třídění. Možná se stačí příště rozhlédnout při nákupu, a možná budete překvapeni kolik oleje se ocitne ve všem nákupním košíku.
Například nakládaný hermelín či jiné nakládané sýry s chilli, česnekem nebo zeleninou. Vždy jsou tyto lahůdky potopené v oleji. A právě olej způsobí prolnutí chutí, vytvoří také prostředí ke zrání a díky tomu si můžeme správně vyzrálý hermelín i natřít na chleba. Ať už lahodné sýry kupujete nebo sami nakládáte, zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitých talířku patří do olejové popelnice! A že ho bude skutečně hodně.
Jako oblíbená pochutina se prosazují také sušená rajčata. I ta se prodávají naložená v oleji. Ten funguje jako konzervant a zároveň pomůže k rozvinutí chuti a také vláčnosti naložených rajčátek. Ať už je použijete do těstovin, do salátu či jako odbodu k večernímu ďobání, vždy vám zůstane dost oleje vhodného k vytřídění. Stejně jako salátová zálivka – ta může být na olejové bázi a pokud vám v míse zbyde, šup s ní do lahve k třídění oleje.
Jakákoliv nakládaná zelenina – česneky, papriky, chilli papričky a další zelenina, je-li naložená v oleji, její ostrá chuť se v oleji příjemně rozvine. Vhodně tak doplní jakýkoliv pokrm nebo poslouží jako příloha ke grilovaným masům či steakům. I z malých česnečků lze posbírat značné množství oleje – a každá kapka se počítá.
K naložení do oleje se hodí také hříbky. Je to stejně populární jako sladkokyselý či slaný nálev. Můžete přidat bylinky či pálivou složku pro ozvláštnění chuti. Olej můžete slít do PET lahve i pokud obsahuje drobné kousky hub či zeleniny.
Olivy ačkoliv se z nich lisuje především prvotřídní olej (který se samozřejmě také třídí), samotné plody se většinou prodávají ve slaném nálevu. Přesto i tyto zelené či černé bobulky můžete najít naložené v oleji. I tento lze jednoduše slít do sběrné lahve a vyhodit do olejové popelnice. Nejen zde platí, že škoda kapky, která padne vedle. Zkoušeli jste například olivy s kapary přelité olivovým olejem? V kombinaci s bílým pečivem je to výborná chuťovka. Olej z talířků pak přelejte to lahve s tříděným olejem. Nevadí, pokud obsahuje trochu vody či nálevu z kapary, raději troška vody ve vytříděném oleji než troška oleje v odpadní vodě.
Vcelku jasným adeptem na třídění oleje je olej z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny ostatní známé i neznáme rybky v konzervě. Pro použití do salátu nebo do pomazánky doporučujeme přimíchat čerstvý, kvalitní olej a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – tedy do olejové.
Naopak překvapivým pokrmem, ze kterého lze získat olej ke třídění může být grilované maso, zelenina či sýr. Masíčko, lilek i hermelín potřebují jít na gril v olejovém kabátku. Ideálně s česnekem chilli nebo bylinkami. Pokud vám po grilování nějaká ta marináda zbyde, výborně! Můžete ji také vytřídit do olejové popelnice. Zbytky koření či česneku nevadí.
Pomalu se dostáváme do oblasti smažení. Ano, většina se na něj dívá skrz prsty, ale upřímně – máme ten malý hřích rádi! Co třeba domácí koblihy? Nebo langoš? Nemusíte čekat, až přijede pouť, abyste si dopřáli tuto hříšnou lahůdku. Hezky s česnekem a sypanou sýrem. A vyzkoušeli jste už langoš na sladko? Budete překvapeni reakcí svých chuťových pohárků na kombinaci s marmeládou nebo zakysanou smetanou. A olej ze smažení patří kam? Do PETky a do popelnice. Po smažení nechte olej vždy vychladnout, abyste se při manipulaci nepopálili. Ani té PETce se nebude horký olej příliš líbit.
A už typičtější smažený pokrm – smažené ryby, rybí prsty, fish&chips, řízky, smažené sýry. Můžete smažit na pánvi nebo fritovat. Na oleji, másle, sádle či jiném tuku. A všechny tyto oleje a tuky jsou vhodné ke třídění.
Napadlo vás, že se dá vytřídit i výpek z masa? Tukový škraloup z vývaru? Např. při pečení žeber, kachny získáte výpek, kde je až 50% tuku. Pokud tuto mňamózní záležitost celou nesníte, je vhodné ji slít do lahve na olej a pak teprve dát pekáč do myčky. Takto vám tuk nezanese potrubí pod dřezem a ještě dostane možnost, být znovu užitečný. A jak už bylo zmíněno, také mastný povlak z polévky, silného vývaru z jakéhokoliv masa se hodí k recyklaci.
Co takhle někdy vyzkoušet domácí smažená křidélka nebo špalíčky? Dbejte na to, aby se olej příliš nepřepaloval, použijte kvalitní olej na fritování (řepkový či palmový nebo jejich mix), nepoužívejte jej vícekrát – zchladnutí a opětovné zahřívání mění oleje a tuky na karcinogenní látky. Křidýlka a špalíčky smažte při 180oC po dobu 8-10 minut.
Hranolky – asi první věc co nás napadne, když se řekne smažení. A při přípravě rozhodně vzniká odpadní olej. Vyzkoušejte domácí hranolky z čerstvých brambor. Nejdříve je asi 4 minuty smažte ve 120o C oleji, kde vlastně předvaří uvnitř. Zároveň je tato teplota dostatečně vysoká, aby se hranolky nenacucaly olejem. Po 4 minutách zvyšte teplotu na 180oC (palmové oleje zvládnou i teplotu 200oC). Smažte dále do zlatova, hranolky tak budou dokonalé.
Pokrmů a pochutin, ve který najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci je spousta. Záleží také jakou kuchyni preferujete – vietnamskou, indickou, thajskou, italskou, francouzskou, českou? V tomto článku jsme vám chtěli ukázat, že olej není je z fritovacího hrnce. Pravdou je, že klasické fritování v domácnostech tolik oblíbené není, to ale neznamená, že se nemůžete podílet na třídění oleje a chránit tak přírodní zdroje a snižovat emise (více v článku Koloběh oleje). A nezapomeňte, že třídit se dají i pevné, živočišné tuky jako máslo a sádlo.
A v neposlední řadě si také ušetříte starosti s ucpaným potrubím ve vaší kuchyni, koupelně či městské kanalizaci. Děkujeme, že třídíte!
Poznámka na závěr – do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk! Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.
mapa sběrných nádob na olej a tuky v Kroměříži: https://www.tridimolej.cz/mapa/